Lähdettiin viettämään keskellä viikkoa muutaman päivän lomaa Shanghain ulkopuolelle. Lomapaikaksi valikoitui Suzhou, joka sijaitsee Shanghaista länteen noin 100km. Suzhou sijaitsee Yangtsen suistossa ja sitä kutsutaan ”idän Venetsiaksi”, eikä suotta, koska kaupunkia ympäröiviä jokia halkoo yli 1600 kivistä siltaa.

Kivisilta

Helpoin tapa kulkea Suzhouhun Shanghaista on ottaa luotijuna. Junalipun hinnaksi kertyi 40RMB eli alle 5€. Matka luotijunalla taittuu reippaaseen puoleen tuntiin ja muutenkin matkustaminen junalla on täällä mukavaa ja helppoa. Junamatkustus on Kiinassa hieman luotettavampaa kuin kotomaassa, lukuunottamatta kesäistä junakolaria. Junat lähtee ja tulee ajallaan, eikä raideliikenne häiriydy, vaikka olisi lehtiä raiteilla tai sadekeli.

Suzhouhun saavuttiin ennen puolta päivää ja ensimäiseksi kohteeksi hostellin säätämisen jälkeen valikoitui Suzhoun yksi suosituimmista nähtävyyksistä, Unescon maailmanperintökohteenakin tunnettu Nöyrän Miehen Puutarha ja Suzhoun museo. Museossa ei juurikaan nähtävää ollut tavallisella tallaajalle, jos ei nyt satu olemaan erikoisen kiinnostunut eri dynastioiden savikipoista ja kupeista. Mukavaa nähtävää toki, mutta jossain vaiheessa tuntui siltä, että museo toisti itseään huoneesta toiseen. Siirryttiin siis itse puutarhaan, jonne joutui maksamaan 70RMB:n pääsymaksun. Puutarha oli jo kohtalaisen upea nähtävyys, jopa ei ”viherpeukalolle”. Hienoja puroja ja kiinalaistyylisiä rakennuksia oli kyhäilty upean puutarhan ympärille johon oli selvästi tuhlattu paljon aikaa ja vaivaa. Puutarha oli kooltaan todella laaja ja aikaa sen kiertelyyn kului melkein kolme tuntia. Koko lysti oli todellakin hintansa väärti ja ihmettelyn aiheita puistossa riitti pitkäksi aikaa.

Nöyrän miehen puutarha

Nöyrä mies

Seuraavana päivänä oli ajatuksena lähteä jokiristeilylle. Ensimäinen yritys saada risteily epäonnistui täydellisesti, sillä erehdyttiin väärään satamaan. Ei auttanut, kun ottaa uusi taksi alle ja suunnata toiseen paikkaan säätämään risteilyä. Toinen yritys onnistui ja saatiin buukattua koko porukalle risteily joka lähtisi satamasta heti. Laivana toimi pieni kiinalaistyylinen paatti, jossa vonkamiehenä oli perässä vanhempi kiinalainen herrasmies. Kinkkisetä meloi paattia pitkin jokivartta ja luikautti välillä muutaman risteilyhenkeen osuvan laulunkin matkalla. Hauska kokemus ja mukava tapa nähdä kaupunkia hieman eri persepektiivistä.

Jokiristeilyn vetäjä oli varsin mukava veijari!

Kaiken kaikkiaan Suzhou on näkemisen arvoinen paikka ja mukavan rauhallinen verrattuna Shanghaihin.