Shanghai on itsessään jo nähtävyys. Pelkkä kulttuuri ja ihmisten järjetön määrä on ensikertaa Kiinassa vierailevalle hämmentävä kokemus, vaikka kyseessä on Kiinan länsimaisin kaupunki. Vaikea sanoa, onko väite totta, mutta eteläisemmässä kiinassa muutama vuosi takaperin vierailtuani, voin yhtyä edelliseen väitteeseen.

Grand Canyonin tai Niagaran tapaisia luonnon nähtävyyksiä Shanghain lasi-betoniviidakosta on turha luulla löytyvän. Kaikki on ihmisen luomaa infrastruktuuria ja rakennelmaa. Rakennuksissakin nähtävää riittää, vaikka ei arkkitehtuurista tai rakennustekniikasta mitään ymmärräkkään. Pilvenpiirtäjää toinen toisensa perään ja mitä kummalliseman muotoista monumenttiä on pykätty pystyyn lähes joka nurkkaukseen. Järjettömän kokoisia ostoskeskuksia on ihmisten ja kulutuksen riemuksi rakennettu ympäri kaupunkia. Ihmekkös tämä, jos kaupungissa on 5 kertaa ihmisiä kuin koko Suomessa. Täällä on joskus ollut rakennusmiehille sekä suunnitelijoille työmaata ja taitaa olla edelleen

Megaostoskeskus kaikille kulutuksen ystäville

Ylivoimaisesti paras paikka hämyjen rakennusten bongailuun maan tasalta on Bundin alue, josta on joen yli on suorat näkymät Pudongin ”avaruus kaupunkiin”. Bundille kerääntyy iltaisin paikallisia ja turisteja ihailemaan Pudongin maisemia eikä ihme. Maisemat ovat aika kohdallaan, jos rakennuksista ja valoista tykkää. Päivällä näkymät ovat jo huikaisevat, mutta ilta-aikaan Pudongista on nähtävillä parhaat puolet. Valojen määrä on tolkuton, vaan musiikki puuttuu niin meno olisi kuin discossa. Ei taida olla jokaisen epileptikon unelmapaikka viettää iltaa, sen verran on värikästä ja välkkyvää valoa.

Iltamaisema Bundilta kuvattuna

Olisi virhe jättää itse Pudongilla vierailu väliin, jossa on mahdollisuus nousta korkeiden kyhäelmien huipuille saakka. Tämä onnistuu kuittamalla rakennusten juurilta olevista kojuista lippu, jonka hintahaitari on rakennuksesta ja halutusta korkeudesta riippuen 90-150RMB (n.10-15€). Lunastettiin poikien kanssa liput Oriental Pearl Toweriin, jossa päästiin kalleimalla lipulla aina n.350 metriin asti. Hissi kulki sen verran sukkelaan ylimpiin kerroksiin, että mahassa möyräisi ja kunnolla. Tänne ei siis kannata tulla, jos on edes hieman pyrstöyskää tai muuta vastaavaa mahavaivaa. Tulee muuten kirjaimellisesti paska reissu. Ilta kruunattiin vielä mukavalla buffet illallisella reilussa 250 metrissä olevassa pyörivässä ravintolassa.

Oriental Pearl Towerin juurelta

.Maisemat ei sovi ilmeestä päätellen korkeanpaikankammoisille

Uskallauduttiin istautumaan lasilattialle. Matkaa alas reippaat 250 metriä.