Muutaman viikon tauko on tullut pidettyä kirjoitteluun. Elämä on kulkenut aikalailla samoja linjoja kuin kotosuomessa, tosin töitä ei tarvitse tehdä. Aamulla ajoissa ylös, kouluun tai treenaamaan riippuen päivän epistolasta ja loppupäivä meneekin sitten siivillä. Kamalan erikoisia päivittäisiä rutiineja ei siis ole muodostunut kotimaasta poiketen. Kiinan kieltä on tullut opittua onneksi jo ihan kohtalaisesti ja muutenkin opiskelu on tehty vaihto-oppilaille sopivan helpoksi.

Shanghaihin paremmin tutustuen ja paikalliseen kulttuuriin sisäistyttyä alkaa hahmottua se, miksi kaikki ”kopiot” tulevat juuri kiinasta. Kaupungin eri osia tutkiessa ei voi olla törmäämättä liikeisiin, jotka myyvät tunnettua ”logoa” omalla nimellään, jotkut ehkä hieman muunneltuna. Esimerkkinä Lacoste, jonka logoa väännellen ja käännellen on saatu aikaan useita kymmeniä paikallisia, jopa menestyviä vaatemerkkejä. Erään kurssin lehtori tiivisti asian tuotteiden kopioinneista hienosti yhteen lauseeseen ”It is a part of Chinese business culture”.

Kiinassa kopioidaan kaikki. Täällä on jopa yritetty kopioida kokonainen alppikylä Itävallasta, mutta  epäonnistuttu, koska kyläläiset saivat kuulla asiasta. Kaikessa muussa on kyllä onnistuttu. Länsimaalaiset brändit Dunhillista Burberryyn ovat tavalla tai toisella tukemassa aasialaista arkea ja Marlboro Classics muuntuu paikallisittain näppärästi Morlboro Classicsiksi. Versace taipuu muotoon Vesace tai Versoce ja Lacosten variaatioiden eri myymälöitä löytyy joka kulmalta. Puhumattakaan Tommy Welaista tai Polo Villaesta, jotka kummatkin osaavat oudosti matkia logoineen länsimaalaisittain tunnettuja merkkejä.

Pienimuotoista plagiointia

Eräs ärsyttävä asia kiinalaisissa on kova ääni. Heille on aivan normaalia puhua huutamalla. Oikein viihdyttävää esimerkiksi ruokakaupassa, kun kauppalista on painettu tarkasti muistiin ja vieressä huutaa joukko kiinalaisia mummoja toisilleen. Kauppalista unohtuu samantien ja ostokset menevät uusiksi tai kauppaan saa tehdä vähintään kaksi reissua.

Seuraavan kerran kirjoitankin sitten blogia Pekingin reissusta, jonne olemme lähdössä tämän viikon perjantaina. Sieltä sitten hieman pisempi ja kuvarikkaampi raportti.